Freitag, 14. April 2006
Kopi Luwak
I got the chance yesterday to taste an indonesian Kopi Luwak. An experience I totally enjoyed! We were visiting Hamburg and Burg's Kaffeemuseum, where they got a new bag of Kopi Luwak waiting on the port, but also had some left on stock. So, after seeing a nice tv report about the "origins" of this coffee, it got served in a small french press, together with two glasses of water and a tasting spoon.
I must say it smelled like a lot of chocolate, but I didn't find chocolate in the cup afterwards. It was a very mild coffee, and did strange things to the palate. The taste was very nice, though, but it left a very long lasting aftertaste in the whole mouth. I'm very sad that I can't remember the exact taste. I need more palate training!
On the roasting department, the new roaster I brought from Hamburg is heavy iron, but is a pity to clean. So, I did a short pan-roast, with the cheap blend that Mr. Burg did for me (for roast-testing purposes). It tastes like cheap coffee which was unevenly roasted, which is not really a surprise. But at least it's not charcoil!
Montag, 10. April 2006
Espresso and tamper
Samstag, 8. April 2006
Seen on a coffee forum
"We soon open a Cafe-Bar in ABigCity and need a qualified barista showing us how to prepare specialty coffee beaverages".
Had a good laugh. I think I'll visit them when they opened, just to see if they found a qualified barista.
Mittwoch, 5. April 2006
Tazpresso
Meine Liebste hat im Angebot den Tazpresso bekommen. Wie sich 1,99€/250g und Fairtrade kombinieren lassen, weiss ich zwar nicht. Aber ich bin gespannt auf den Geschmack (große Erwartungen hab ich allerdings nicht). Mein erster Eindruck vom inhalieren dessen, was aus dem Ventil herauskam, war "Äthiopien" - keine Ahnung, warum. Der Gedanke war einfach da.
Vorerst muss der Espresso allerdings ein wenig lagern, weil ich noch ein wenig Monsooned Malabar zuende verköstigen muss - dieser Espresso ist göttlich!
Achja, zum Thema Fairtrade und Kaffee noch ein interessanter Artikel (auf Englisch): Fair trade who?.
Nachtrag: Hm, hm. 250 Gramm Espresso sind ganz schön wenig. Vor allem, wenn er so gut ist und ich an einem Abend davon 3 oder 4 doppelte trinke ....
Nachnachtrag: der Nachtrag bezog sich natürlich auf den Monsooned Malabar, nicht auf den Tazpresso. Der ätzt einem ja fast die Kehle weg.
Dienstag, 4. April 2006
Zugangsdaten
Oh, was ich noch erwähnen wollte:
Einer der Gründe, warum ich so lange nichts hab von mir hören lassen, war, dass ich die Zugangsdaten für mein altes Blog verpeilt habe. Und überhaupt keinen Nerv hatte, mich irgendwie mit Datenbanken, Serendipity und/oder PHP auseinanderzusetzen, so dass ich einfach nichts schreiben konnte. Und ich hätte wirklich gewollt, zum Beispiel über die westdeutschen Ausscheidungen der deutschen Baristameisterschaften in Dortmund, oder das finale derselben in Köln. Oder den Kaffee im Coffee-Store und den Kaffee im Edwards, oder diese verrückten Menschen, die man auf toomuchcoffee.com findet.
Wie gut, dass mich das alles irgendwann so sehr genervt hat, dass ich mir jetzt ein neues kleines schickes Blog mit Hilfe von django gebaut und diesen ganzen PHP-Kram einfach weggeworfen habe.
Freitag, 31. März 2006
Bodum Pavina & Espresso
While I'm at it - I love my Bodum Pavina Espresso-cups. Got them as a christmas-gift, but my Gaggia only works again since a few weeks. With the new rubber gasket and the new burrs in the grinder, the espresso just looks and tastes looooovely!
Freitag, 31. März 2006
New toy for my pleasure
I just bought a new toy. Roasting in our gas-oven wasn't as successful as I wished it to be, so hopefully this will turn out to be a worthy upgrade. Roasting on top of the gas-oven and cranking until my arms hurt (or, whatever comes first, until the roast is ready) will be lot's of fun, at least I suppose so. Some specific individual over at tmc is already drooling about this "heavy duty whirley-pop". Hopefully I'll be able to clean that thouroughly.
Freitag, 31. März 2006
kaputt
Irgendwie kann es nicht gut sein, wenn ein Mainboard piept wie ein Martinshorn. Scary. Bei näherem hinsehen entdeckte ich dann diesen kleinen Chip hier. Merke: Blizeinschlag + brenneder Sicherungskasten + PC = äußerst schlecht.
Mittwoch, 29. März 2006
Hello TMC
So, this is my first real post to my new blog. I'll see if I manage to import the entries from the old blog, but this will take a while, though. This blog will be more specialized on coffee, less on personal things - so expect ramblings about beans, machines and other barista stuff here!
Jeschke actually made a very beautiful logo for this site a few months ago, but I just now happen to have a camera to get a picture.
This blog is built with Django, which you obviously can see on the right, and is a work in progress. The code of it can be checked out with subversion or browsed online at einfachkaffee.de/svn/einfachkaffee.de/site/.
Dienstag, 28. März 2006
roasting fun
I had a few greens left from my roasting fun around last christmas, so I just roasted them in the gas oven. Albeit something went horribly wrong: I thought it would be a good idea to put an oven-sized oven pan at the bottom of the oven, so that the heat would be evenly distributed. But that killed the overall temperature, and the roast took very, very long.
I fear the worst from tasting the beans tomorrow!
Update: No, I didn't taste the beans. They smelled like ... you don't want to know that. What a waste.